Hoelang duurt een fotoshoot?

Tips en voorbeelden om rekening mee te houden

Hoelang duurt een fotoshoot tijdens jullie bruiloft?

Laat ik voorop stellen: Dat bepalen jullie helemaal zelf! Maar ik wil natuurlijk wel wat tips en voorbeelden geven waar je rekening mee kunt houden. Ik heb tenslotte al redelijk wat ervaring opgedaan de afgelopen jaren en weet dus waar de bottlenecks zitten. En geloof me, er zijn een paar waar je misschien nog helemaal niet over na had gedacht.

Trouwen in Groningen
Waar moeten we rekening mee houden bij een fotoshoot?

Als trouwfotograaf maak je niet alleen maar mooie trouwfoto’s maar moet je over nog veel meer capaciteiten beschikken. Want een trouwdag is voor een bruidspaar natuurlijk een belangrijke maar ook een spannende dag. En het is maar net hoe je met spanning om kunt gaan en hoe je daar op reageert. Dit verschilt van persoon tot persoon en dus vraagt iedere bruid of bruidegom om zijn eigen aanpak.

Een trouwfotograaf moet dus die spanning zoveel mogelijk wegnemen en vooral geen extra spanning bij het bruidspaar teweeg brengen. Dit is een belangrijke vaardigheid die voor sommige fotografen de reden is om geen bruiloften te fotograferen. Zij kunnen zelf moeilijk met de spanning van een trouwdag omgaan en brengen hier dus direct of indirect juist extra spanning mee naar een fotoshoot of andere momenten van zo’n dag.

Maar hé, ik dwaal behoorlijk af. Waar het mij om ging is dat je er als bruidsfotograaf niet alleen bent voor de plaatjes maar dat je ook een beetje de spanning eraf haalt. En dat doe je onder andere door te laten weten wat een bruidspaar kan verwachten tijdens een fotoshoot en welke facetten er meespelen. Informatie is motivatie zoals een goede militaire slogan dat verwoordt. 

Als je weet wat je kunt verwachten dan gaat het allemaal wat gemakkelijker.

 
10 vragen om jezelf te stellen voor een fotoshoot
  • Hoeveel tijd is er in het dagschema?
  • Wat voor weer is het?
  • Op welk tijdstip willen we foto’s maken?
  • Hoe belangrijk vinden we een fotoshoot?
  • Wat voor jurk heb ik aan? (deze vraag is alleen voor de bruid)
  • Hoeveel reistijd hebben we nodig?
  • Willen we de fotoshoot er in een keer op hebben of verdelen over de dag?
  • Kunnen we op de trouwlocatie een fotoshoot doen?
  • Hebben we kinderen? (als het goed is weten jullie het antwoord)
  • Hoeveel kost een duikboot?
 

Een aantal van deze vragen kun je eenvoudig beantwoorden maar ik zal er wel een paar uitlichten die misschien wat uitleg kunnen gebruiken.

fotoshoot bruiloft
Wat voor weer is het op de trouwdag?

Deze vraag kun je pas echt beantwoorden op de dag zelf en is daarom ook de meest instabiele factor in de planning van een fotoshoot. Want je kunt het allemaal zo mooi bedenken, als het regent of stormt dan wordt het helaas anders.

Nu wil ik niet teveel uitweiden over wat de opties zijn als het echt slecht weer is, maar meer over het rekening houden met het verplaatsen naar en op de fotolocatie.

En daarmee kan ik bijna een andere vraag ook beantwoorden: Wat voor jurk heeft de bruid aan?

Want als de ondergrond vies of nat is en je hebt een lange sleep of grote hoepel dan wordt het knap lastig om de boel een beetje schoon te houden. Het vraagt in ieder geval om wat meer voorzichtigheid en dus meer tijd om je te verplaatsen.

Deze tijd kun je niet meer gebruiken om foto’s te maken en gaat dus van de netto-fotoshoot-tijd af.

Tijdens de bruiloft van Wouter en Joscha was het ’s middags nat en vies weer. Toch hebben we tussen de buien door een korte shoot gedaan. Waar en wil is, is een weg.

Trouwen met kinderen

Dan bedoel ik niet trouwen mét kinderen maar trouwen met kinderen natuurlijk. Want ook dat is iets om rekening mee te houden. Mijn advies altijd om een deel van de shoot met de kinderen te doen en ze daarna even op te laten vangen door een nanny/oma zodat je er zelf even niet naar om hoeft te kijken. Bedenk ook hoe groot de spanningsboog is bij kinderen. Vaak is deze niet heel groot, vooral niet omdat het een andere dag is dan normaal.

trouwen met kinderen
Bruidspaar tegenlicht
Beste tijdstip voor een fotoshoot tijdens een trouwdag

Het beste tijdstip voor een fotoshoot is afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Vanuit planning-perspectief is er  ’s ochtends of begin van de middag vaak het meeste tijd voor de fotoshoot. Helaas gaat dit moment niet echt lekker samen met het moment waarop het licht het mooist is.

Het mooiste licht heb je namelijk iets na zonsopkomst of juist richting zonsondergang. Het (zon)licht is dan zachter, de schaduwen zijn minder hard en er zit meer kleur in. Zonsopkomst is meestal te vroeg voor een fotoshoot maar rond zonsondergang is vaak wel een moment in te passen, al is het maar 10 minuutjes. Het kan zulke mooie foto’s opleveren. 

Neem een extra fotomoment rond zonsondergang dus gerust mee in je planning. Misschien komt het er uiteindelijk niet van en laat je het voor wat het is, maar als je het helemaal niet plant is de kans nog kleiner dat je er tijd voor maakt.

"Every sunset
brings the promise
of a new dawn"
Hoeveel reistijd hebben we nodig?

Dit lijkt misschien een makkelijke vraag maar er zitten wel wat addertjes onder het gras. Want heb je weleens met een hoepeljurk in een oude Mini proberen te stappen of wist je dat een Volkswagen T2 busje maar 90 km/u haalt op de snelweg. Of heb je er rekening mee gehouden dat het boeket op de auto er bij 50 km/u bijna vanaf waait?

Zoals je in normale kleding, met je normale auto onder normale omstandigheden ergens naartoe rijdt is op trouwdag toch net even anders. Dan kan de reistijd opeens 10 minuten langer zijn en als het een retourtje is dan gaat het natuurlijk keer twee.

Plan dus niet te krap en ook niet teveel verschillende locaties. Liever een fotolocatie minder of iets dichter in de buurt dan een hoop stress omdat er geen tijd meer is om rustig foto’s te maken.

De belangrijkste vraag 

Zo komen we uiteindelijk bij de laatste en belangrijkste vraag: Wat kost een duikboot?

Ik heb echt geen idee, sorry. Dus mocht je het antwoord op deze vraag weten dan hoor ik graag van je! 

En mocht je zelf nog met vragen zitten over dit onderwerp of misschien heel wat anders dan hoor ik het ook graag. Ik vind het altijd leuk om met mensen in contact te komen, om te adviseren en natuurlijk om bruiloften te fotograferen!

Facebook
Pinterest

LEUK? KIJK DAN NOG EVEN VERDER