Interactie tijdens een loveshoot

Tips voor een ontspannen fotoshoot

Niet doorvertellen!

Tijdens een kennismakingsgesprek probeer ik meestal te achterhalen wat een bruidspaar heeft overtuigd om mij een mailtje te sturen. Een belangrijke reden is vaak dat het ze was opgevallen dat de foto’s er niet zo geposeerd uitzien tijdens de fotoshoot.

Ik kan het je sterker vertellen: Ze zijn ook niet geposeerd. Tenminste als je bij poseren uitgaat van deze definitie: “Een gekunstelde houding aannemen”.

Als fotograaf vind ik het belangrijk dat iedereen als zichzelf op de foto komt. En de meeste bruidsparen die ik mag fotograferen zijn geen fotomodel en ambiëren ook geen carrière in deze richting. Wat ze wel graag willen zijn foto’s waar ze mooi opstaan zonder dat ze daarvoor heel krampachtig allerlei poses hoeven aan te nemen.

Belangrijke ingrediënten van een fotoshoot

Mooi verhaal, Frank! Maar je ontkomt er toch niet aan dat we voor de camera moeten gaan staan? Klopt, alleen heb ik niet gezegd dat je daarvoor moet poseren. Ga lekker staan zoals je zelf denkt dat je goed staat. Dat is het eerste belangrijke ingrediënt voor een ontspannen fotoshoot. Het enige wat ik daarna doe is het geheel een beetje tweaken, bijsturen.

Maar er is nog een belangrijk aspect wat maakt of een foto er gemaakt uitziet of niet. Want met wie zijn jullie bezig? Met mij (en de camera) of met elkaar (en juist niet met de camera)? Met een aantal foto’s wil ik hier laten zien wat voor verschil dat kan maken.

Het verschil tussen wel of niet in de camera kijken

Tips voor een ontspannen fotoshoot

Twee verschillende foto's tijdens een loveshoot

Het geheim achter mooie trouwfoto's

Zoals je ziet is het allemaal geen rocket science. Het is meer een bewustwording van wat het verschil is tussen interactie met de fotograaf of interactie met elkaar. Aan de linkerkant voelt het alsof er drie personen bij de foto zijn betrokken en bij de rechter foto’s haal je er eentje weg, namelijk de fotograaf. Just the two of you!

Betekend dit dan een algeheel verbod op in de camera kijken? Nee hoor, maar ik zou het wel graag tot een minimum willen beperken. Lachen naar je aanstaande of zelfs je kersverse echtgenoot is toch veel makkelijker dan naar zo’n enge camera 🙂

Facebook
Pinterest

LEUK? KIJK DAN NOG EVEN VERDER