Unplugged wedding

Unplugged Wedding

Velen die dit lezen hebben er vast weleens van gehoord, vooral als je nu bezig bent met de voorbereiding voor je bruiloft: Unplugged wedding

Het is een fenomeen wat (natuurlijk) is overgewaaid vanuit Amerika en komt er simpel gezegd op neer dat mobiele telefoons tijdens de bruiloft niet zijn toegestaan. En dan gaat het er met name om dat er niet wordt gefotografeerd en er niks wordt gedeeld op social media.

Afgelopen week was het volop in het nieuws omdat een Amerikaanse fotografe haar verhaal en foto’s had gedeeld over het “Walking done the aisle”-moment. Oftewel de binnenkomst van de bruid bij de ceremonie aan de hand van haar vader. Een van de aanwezige gasten vond het hierbij nodig om dit mooie moment vast te leggen met zijn/haar mobieltje en blokkeerde hierbij het shot van de fotograaf.

Het artikel werd wereldwijd opgepakt in het nieuws en zelfs ik mocht er wat over zeggen, live op de Friese radio-omroep.

In het Fries dus. Omdat niet iedereen dat kan verstaan en omdat je in zo’n interview toch te weinig tijd hebt om alles te vertellen wil ik er hier nog wel wat meer over zeggen. Wat vind ik er van, wat doe ik eraan en wat kun je er als bruidspaar aan doen.

Ik heb eigenlijk een beetje een haat-liefdeverhouding met deze kwestie.

Liefde omdat ik het aandoenlijk en lief vind dat de moeder van de bruid/bruidegom (de meest fanatieke mobieltjesfotografen!) zo trots is op haar kind en dit graag wil vastleggen. Omdat ze al dit moois het liefst met iedereen wil delen en vooral met tante Mien omdat die helaas niet op de trouwdag aanwezig kan zijn. Omdat het haar weer terugbrengt naar vroeger toen ze zelf ook vol spanning in haar trouwjurk stond.

Haat omdat ik het soms zo zonde vind omdat het toch behoorlijk af kan leiden. Wanneer je kind aan de hand van je man (in het geval van de mobieltjesmoeder) de ceremonie binnen komt lopen en jij bent alleen maar druk met je telefoon. Hoesje voor de lens, opslaggeheugen vol, flitser aan/uit, waar zat ook alweer het icoontje van de camera. Voordat de eerste foto gemaakt is, is het moment alweer voorbij en heb je dus dat prachtige emotionele moment gemist!

Unplugged wedding

Waar ik dus het meest voor zou pleiten en ongevraagd advies aan mijn bruidsparen over zou geven is een unplugged wedding ceremonie. Niet omdat ik dan misschien net niet die foto kan maken die ik zo graag wil maken maar vooral om de beleving. Je bent uitgenodigd om deel uit te maken van de mooiste dag van twee prachtige mensen, zorg dan ook dat je het beleefd!

Als bruidspaar kun je hier natuurlijk op aansturen door aan te geven dat er professionele foto’s worden gemaakt en dat fotograferen met mobieltjes (op sommige momenten) niet op prijs wordt gesteld. Vaak zie ik bordjes/flyers voorbij komen waarop dit staat aangegeven en wordt het door de trouwambtenaar cq. ceremoniemeester vaak nog wel benadrukt.

En mocht het wel een keer gebeuren dat er iemand met een mobieltje in de weg staat, no stress! De bruiloft gaat wel door, ik maak genoeg foto’s zonder mobieltjes en het is eigenlijk alleen maar met de beste bedoelingen is. Omdat ze jullie er zo prachtig uit vinden zien en apetrots op jullie zijn!

Facebook
Pinterest

LEUK? KIJK DAN NOG EVEN VERDER