Wat kost een trouwfotograaf?

Welke waarde vertegenwoordigt een trouwfotograaf?

Wat kost een trouwfotograaf?

Bij de vraag “Wat kost een trouwfotograaf?” zou je eigenlijk een andere vraag moeten stellen, namelijk “Welke waarde vertegenwoordigt een trouwfotograaf?” en als je vanuit die vraag gaat redeneren dan zul je ontdekken dat een professionele trouwfotograaf helemaal niet duur is maar wel een grote (meer)waarde heeft. Aan de hand van mijn werkwijze en ervaringen zal ik dit wat verder proberen uit te leggen.

Kosten trouwfotograaf

Naast dat een trouwfotograaf jullie als bruidspaar geld kost, heeft de fotograaf zelf ook de nodige kosten voor het runnen van zijn bedrijf. Even een kleine opsomming van gebruikelijke kosten:

 

 • Huur kantoorpand/studio
 • Aanschaf en afschrijving van camera’s, objectieven, laptop, auto en nog veel meer
 • Software voor het importeren, bewerken en selecteren van heel veel foto’s
 • Abonnementen voor een boekingssysteem, software voor het maken van trouwalbums, software voor back-ups
 • Investeren in ontwikkeling door o.a. het bijwonen van workshops, meetings en seminars
 • Website onderhouden, blogs schrijven, Adwords, SEO

 

En zo zijn er natuurlijk nog heel veel andere zaken die geld kosten. En dat is helemaal prima, want dat hoort bij het ondernemen als (trouw)fotograaf en betaald zich uiteindelijk weer terug naar de klant, dus ook naar mijn fantastische bruidsparen!

Bruidspaar zonlicht

Een trouwfotograaf verdient 2000 euro per dag

Deze opmerking krijg ik regelmatig te horen. Van vrienden, van daggasten op een trouwdag, van bruidsparen en van iedereen die niet begrijpt waarom een trouwfotograaf 2000 euro zou kunnen kosten. En omdat ik al een mooie opsomming had gemaakt in de vorige alinea doe ik er hier gewoon nog eentje. Eentje met wat meer inzicht in het aantal uren wat een (1) bruiloft in beslag neemt.

 • Beschikbaarheid checken en aanvraag beantwoorden – 0,5 uur
 • Kennismakingsgesprek met bruidspaar – 2 uren
 • Voorbereiden op een hele trouwdag fotograferen – 2 uren
 • Reizen heen en terug – 2 uren (gemiddeld)
 • Trouwdag fotograferen – 10/15 uren
 • Importeren en archiveren foto’s – 1 uur
 • Selecteren van 2000+ foto’s  – 2 uren
 • Nabewerking zoals kleurcorrectie, contrast en belichting – 8 uren
 • Preview klaarmaken en versturen – 0,5 uren
 • Gehele selectie foto’s uploaden en naar het bruidspaar sturen – 1 uur
 • Trouwalbum vormgeven en feedback verwerken – 4 uren
 • Overhandigen trouwalbum – 1 uur


Zoals je ziet gaat een gemiddelde bruiloft al redelijk snel richting 40 arbeidsuren zonder ook maar ergens een uur meer te rekenen als ik bv. verder moet reizen of als ik een keer wat langer bezig ben met het bewerken van de foto’s. Ook zijn alle uren acquisitie en andere manieren van tijd investeren in het beter worden als trouwfotograaf hier nog niet bij inbegrepen evenals de bovengenoemde kosten.

Wederom niet bedoelt als klaagzang of om jou te overtuigen dat ik hard moet werken voor mijn centen maar wel als voorbeeld dat niet alles is wat het lijkt. Dus geen easy money maar wel een prachtige baan!

Wat kost een trouwfotograaf?

De (meer)waarde van een trouwfotograaf

 
Waarde

De waarde en meerwaarde van een trouwfotograaf, laten we het daar eens over hebben. Want zoals ik al eerder heb genoemd is een trouwfotograaf niet per se duur maar vertegenwoordigt hij of zij een bepaalde waarde. Wat deze waarde is kunnen jullie alleen maar bepalen. Want wat is voor jou belangrijk?

Hecht je veel waarde aan epic foto’s of vind je het belangrijker dat onverwachte momenten goed worden vastgelegd? Gaat het jou alleen om de foto’s of wil je ook graag een leuke, grappige, sociale en/of gezellige fotograaf op je bruiloft? 

Het klinkt misschien een beetje vergezocht maar ik denk dat dit echt de kern is van waaruit je op zoek moet gaan naar een fotograaf. Want achter die persoon met zijn camera’s zit ook een mens. Een mens met een bepaalde achtergrond, opvoeding en ervaring die zijn of haar uiterste best doet om jullie een onvergetelijke herinnering te geven aan jullie grote dag.

 
Meerwaarde

En wat is dan de meerwaarde van een trouwfotograaf? Misschien heb je wel een oom, nichtje, oudtante of vage kennis die ook een fotocamera heeft. Die doet het voor niks en je krijgt alle foto’s, ook alle foto’s die mislukt zijn.

Als je pech hebt zijn ook echt alle foto’s mislukt en heb je dus alleen maar mislukte foto’s. Want een bruiloft fotograferen doe je niet ‘even’. Was het maar zo’n feest, dat had me jaren van mijn leven gescheeld. Dan had ik me ontelbare uren van oefenen, foto’s bekijken, seminars bijwonen, YouTube filmpjes kijken en mezelf kansloos voelen kunnen besparen.

Trouwen doe je meestal maar een keer, getrouwd zijn ben je daarna de rest van je leven. En vaak begin je het getrouwde leven zonder kinderen of zijn ze nog klein. Wat is er dan mooier om ze later, over bijvoorbeeld 10 of 15 jaar te kunnen laten zien hoe het toen was en hoe bijzonder jullie trouwdag was. En dat je het ook zelf weer kunt herbeleven omdat de foto’s voor zichzelf spreken en je weer terugbrengen naar een dierbaar of grappig moment.

Dat is meerwaarde! Dat is waar ik als trouwfotograaf mijn waarde laat blijken en mijn meerwaarde laat zien.

Bewerkte foto bruidspaar

Shut up and take my money!

Het gevoel wat je moet krijgen wanneer je op zoek bent naar een fotograaf voor jullie trouwdag is wat mij betreft “Shut up and take my money!”

En dat hoeft niet letterlijk je money te zijn maar wel die behoefte, die kriebels in je buik van wat er ook gebeurd, deze gast moet er bij zijn op ons huwelijk! Zoals Marco tegen vrouw to be Lianne zei: Geen Frank, niet trouwen 🙂

En dat is ook het gevoel waarmee ik mijn werk doe als trouwfotograaf. Gepassioneerd en vol liefde voor mijn bruidsparen. Zonder deze lieve mensen heb ik geen bestaansrecht en zou ik mijn passie niet uit kunnen oefenen. Daarom ben ik heel zuinig op ze en wil ze het beste geven wat ik in mij heb. En gelukkig weten ze me ook steeds weer te vinden!

take my money

Conclusie – Wat kost een trouwfotograaf?

Uiteindelijk komt het erop neer dat niet alles in geld is uit te drukken. Iets is niet beslist duur of goedkoop, zolang je er geen andere waarde tegenover zet. Achterblijven met slechte foto’s omdat je niet wilde investeren in een professionele trouwfotograaf komt je duurder te staan dan wel te durven investeren en over 20 jaar nog steeds blij worden van de foto’s in je trouwalbum.

Maar ook de herinnering aan hoe de foto’s gemaakt zijn en door wie geven een bepaalde waarde aan jullie trouwdag en trouwfoto’s. Want hoe mooi een foto ook is of hoe leuk de dag ook was, als je elke keer weer een nare bijsmaak overhoudt aan de gedachte aan de fotograaf dan is er ook iets misgegaan. 

Over de meerwaarde wil ik eigenlijk geen woorden meer vuil maken. Door de jaren heen hebben bruidsfotografen gelukkig vaak hun meerwaarde bewezen en zelfs in deze digitale tijd waar mensen te pas en te onpas overal foto’s van maken doet de trouwfotografiebranche het nog steeds goed.

Hebben jullie trouwplannen en wil je een keer kennis met mij maken? Scroll dan even door en doe de trouwdatumchecker of gebruik mijn contactgegevens op de contactpagina.

Facebook
Pinterest

LEUK? KIJK DAN NOG EVEN VERDER